Sve o kuhanju u kampu
Bilo da ste u turističkom kampu u blizini mora ili pecate na obali jezera ili rijeke, jesti se mora. No, što sa sobom ponijeti, na koji način hranu pripremati i kako je skladištiti? U nastavku donosimo odgovore na sva pitanja o kuhanju pri kampiranju!
Gdje se može kampirati?
U Hrvatskoj je kampiranje regulirano zakonom, odnosno kažnjivo je i nedopušteno kampirati na slobodnim prostorima izvan registriranih kampova ili parkinga za karavane i kampere.
Međutim, i kampovima postoji kućni red kojim se uvjetuju pravila ponašanja, počevši od onog tko smije i na koji način kampirati, kako se kretati po kampu, kada je „dnevni“ a kada „noćni“ perioda mira, pa čak i korištenju pitke vode i kuhanju.
Ta se pravila moraju strogo poštovati kako bi boravak stotina tisuća gostiju bio siguran i miran.
Kada je kuhanje u pitanju, u većini je turističkih kampova zabranjena upotreba bijele tehnike kao što su štednjaci, hladnjaci, klima uređaji i dr., a koji nisu standardizirani za upotrebu pri kampiranju, dok je pranje posuđa dozvoljeno samo na za to predviđenim mjestima koja se nalaze u sklopu sanitarnih blokova u kampu.
Otvorena vatra je najveća prijetnja!
Među svim tim pravilima u kućnom redu, najstrože je zabranjeno paljenje vatre na otvorenom. I to ne samo u kampu, nego svugdje u Hrvatskoj!
U Zakonu o zaštiti od požara stoji da je „u razdoblju od 1. svibnja do 31. listopada zabranjeno svako paljenje vatre na otvorenome, upotreba pirotehničkih sredstava kao i svake druge radnje koje mogu dovesti do nastajanja požara, a time i ugrožavanjem ljudi i imovine te velikih materijalnih šteta“.
Iako logorska vatra mnoge podsjeća na prizore iz filmova u kojima se djeci pričaju priče, svira i pjeva, ali i zaljubljuje, u stvarnom životu na svaku vatru treba gledati kao na potencijalni šumski požar.
U kampu je jednostavno nemoguće pripremati hranu na otvorenoj vatri jer ju je teško nadzirati, ma koliko god ona „mala“ bila. Kamp kućice i šatori nalaze vrlo blizu jedna drugoj i samo jedna neoprezna žar bi mogla uzrokovati požar velikih razmjera.
No, isto vrijedi i za kuhanje u planinama, uz jezera, rijeke i na livadama. To potkrepljuju i statistički podaci o sve većoj neopreznosti tijekom izleta u priobalnim šumama – samo u 2021. godini bilo je gotovo 40 posto više šumskih požara nego godinu dana ranije, sve zbog ljudske nepažnje.
Ove 3 stvari treba imati svaka kamperska kuhinja!
Ako se u kampu ne mogu koristiti klasični štednjaci i paliti ognjište, sigurno se pitate u kako onda pripremati hranu. Za početak prihvatite činjenicu da ste na odmoru i da hrana vama i vašoj obitelji ili prijateljima vjerojatno neće biti na prvom mjestu prioriteta jer ste okruženi cjelodnevnom zabavom koju pružaju priroda, more, svjež zrak… Prigrlite i to da će se doručak, ručak i večera pripremati duže nego inače jer nemate istu komociju i bezbrižnost kao dok kuhate kod kuće.
Da bi vam priprema hrane u kampu ili na planinarenju bila što ugodnije iskustvo, potrudite se da vaša kamping oprema sadrži i ove 3 vrlo važne stvari:
1. Prenosivo plinsko kuhalo za kampiranje
Ovaj mali, ali vrlo moćan izvor topline bit će vaš najbolji prijatelj u kuhinji. Dovoljno je velik da može zagrijati lonac, a s druge strane je dovoljno malen i lagan da stane u ruksak. Osim njegove veličine (postoji i četvrtasto plinsko kuhalo za kampiranje koje dolazi u plastičnoj kutiji za transport), dobro je uzeti u obzir i njegovu snagu te postoji li mogućnost reguliranja jačine vatre.
Uz plinsko kuhalo za kampiranje uvijek se vežu i plinske kartuše na navoj, dok je u kampovima dozvoljeno korištenje osobnih električnih ili plinskih roštilja na vlastitoj parceli ili uz mobilne kuće.
2. Multifunkcionalno posuđe
Na planinarenje ili kampiranje uz jezero svakako ponesite posuđe koje je lagano za nošenje i korištenje, izrađeno od nehrđajućeg čelika, aluminija ili emajla kako bi bilo otporno na vrlo visoke temperature, te da su mu drške i slični dijelovi sklopivi kako bi posuđe moglo stati u vašu torbu ili se objesiti za ruksak. Za vikend-izlet u prirodu dovoljni su vam 1 manji lončić za pripremu čaja ili kave i nešto veći za pripremu jednostavnijeg ili podgrijavanje već unaprijed pripremljenog ručka.
Ne zaboravite i na plastične sklopive posude za pohranu hrane, tanjure, čaše i daske za rezanje!
3. Pribor za jelo
Svaka kamperska kuhinja treba imati najosnovniji pribor za jelo, odnosno vilicu, žlicu i nož. Bez obzira na to je li izrađeno od čvrste i izdržljive plastike ili nehrđajućeg čelika, važnije je da je pribor pogodan za putovanja – da je jednostavan i praktičan za korištenje te da je sklopiv ili dolazi u prikladnoj torbici.
Namjeravate li kampirati nekoliko dana u prirodi ili u turističkom kampu, prije odlaska u avanturu svakako razmislite što biste tih dana jeli za doručak, ručak i večeru. Planiranjem jelovnika unaprijed ćete znati ne samo koje posuđe i pribor ponijeti (na primjer tavu za palačinke, aluminijsku foliju ili štapiće za roštilj), nego i koliko sastojaka je potrebno za određeno jelo – točno u gram.
Hervisove gastro ideje: 3 jednostavna jela za kampiranje
Kuhanje tijekom kampiranja nikada nije dosadno ili zamorno, pogotovo ako ste u dobrom društvu i ako ste unaprijed donijeli odluku što ćete pripremiti. Ali, ne komplicirajte previše tijekom osmišljavanja jelovnika jer su kamperska jela sama po sebi jednostavna za pripremu.
Donosimo vam 3 ideje kako iskoristiti prednosti kupovne tjestenine, konzerve ribe i slične gotove hrane, ali s malim odmakom od klasike uz pomoć sezonskog povrća.
1. Tortellini u umaku od tikvica i kadulje
Nakon što kupovne tortelline skuhate u slanoj vodi, u tavi na maslinovom ulju prepržite sitno nasjeckani luk, pancetu i malu svježu papriku. Čim sve to poprimi lijepu boju, dodajte na trakice narezanu tikvicu i svježu kadulju, te preko svega prelijte vrhnje za kuhanje. Kuhajte na smanjenoj vatri nekoliko minuta, a potom dodajte nekoliko grama naribanog tvrdog sira i sve dobro izmiješajte. Umak mora biti srednje gustoće prije nego li ga prelijete po ocijeđenim tortellinima na tanjuru.
2. Wrap s tunom
Kupovno wrap (tortilja) tijesto idealna je zamjena za kruh tijekom kampiranja. Posložite jednu tortilju na tanjur i namažite je omiljenom paštetom od tune, dodajte maslinovo ulje, par kapi limuna i kapara, konzervirani grah, povrće… što god vam odgovara uz tunu. Zamotajte wrap, stavite ga u alu-foliju i zagrijte ga u tavi.
3. Salata od boba i pancete
Ova se salata može poslužiti topla ili hladna. Nakon što ste 20 minuta kuhali bob, ocijedili vodu i začinili ga maslinovim uljem i soli, na tavi popržite komadiće pancete sve dok ne postanu hrskavi. U velikoj zdjeli bobu dodajte pancetu, konzervirani kukuruz i sitno nasjeckani luk, te sve izmiješajte dok se okusi i mirisi ne prožmu.
Nakon svakog kuhanja i jela, očistite posuđe, pribor za jelo i površine na kojima ste pripremali hranu. Osim što ostaci hrane neće privući dosadne kukce, na taj ćete način biti sigurni da ne privlačite i divlje životinje koje obitavaju u prirodi. Također pokupite svaki komad smeća, omote i otpatke hrane koji su nastali prilikom pripreme jela. Održavajte prirodu čistom, kako bi i sljedeći posjetitelji nakon vas uživali u ljepoti krajolika.
Poželite li odmor od kuhanja, u većini hrvatskih kampova postoje ugostiteljski objekti u kojima ćete moći pojesti i ručak sa žara ili svježe ulovljenu ribu.
Kampiranje posljednjih godina proživljava renesansu i sve se više ljudi odlučuje za odlazak u prirodu kako bi se odmorili od stresa. Bilo da kampirate u društvu svojih prijatelja iz planinarskog društva ili s obitelji u bungalovu kraj mora, prije ili kasnije ćete morati jesti. Opskrbite se adekvatnim priborom za pripremu hrane na vrijeme – pregledajte što sve nudi Hervis na svojoj online trgovini ili jednostavno skoknite do najbliže poslovnice!