Preskoči na sadržaj Preskoči na navigacijski zaslon
Hervis Club Pronađi poslovnicu
Menu      
mega-count-button-down
Trčanje za opuštanje, kondiciju i tjelesnu formu

Trčanje je sigurno jedna od najboljih fizičkih aktivnosti i ujedno jedan od najzdravijih načina za opuštanje. Dokazano je, da trčanje djeluje na cijelo ljudsko tijelo: pozitivno utječe na djelovanje srčanih mišića i ujedno smanjuje rizik od bolesti srca i žila do 50 %. Trčanje pomaže u lakšem i bržem opuštanju jer se trčanjem u mozgu izlučuju dvije ključne kemijske tvari pod nazivom endokanabinoidi i endorfini. Endokanabinoidi se stvaraju u tijelu i pomažu u većem opuštanju. Radi se o komunikacijskom sustavu između tijela i mozga s kojim se održava unutrašnja ravnoteža ili homeostaza. U širem smislu, endokanabinoidi su umiješani u brojne fiziološke procese kao što su motoričke aktivnosti, endokrine funkcije i reguliranje apetita, nadzor tjelesne temperature i srca, osjećaj boli, reguliranje očnog tlaka, reguliranje apetita te opće poboljšanje imunološkog sustava uz smislu prepoznavanja antigena. Endorfin je hormon sreće i zadovoljstva kojega proizvodi naše tijelo i spada u veću skupinu hormona zadovoljstva gdje spadaju i serotonin (hormon sreće), dopamin (hormon dobre volje), i oksitocin (hormon nježnosti).

U Hervisu samopripremili savjete za trčanje koje možete pratiti i na našoj Facebook stranici.

Početnicima predstavljamo osnovna pravila trčanja:

ispravnu tehniku trčanja i

odabir prikladne opreme za trčanje,

te vježbe za snagu i stabilizaciju.

 

Trčanje je sport za kojega ne trebate puno vremena

 

 
Trčanje je sport koji vam daje najviše slobode; možete trčati sami ili u društvu, brzo ili polako, redovito ili povremeno. Za trčanje ne trebate puno vremena, može trajati oko deset minuta dnevno, pola sata na tjedan ili tu i tamo kojih sat vremena. Za trčanje ne trebate prethodno učenje - najprimjerenije tehnike trčanja možete usvojiti postupno i polako. Jedino pravilo trčanja je da počnete polagano i postupno. Ne zaboravite zagrijavanje brzim hodanjem, ne pretjeravajte i priuštite si dosta odmora. Isto tako da ne opteretite svoje tijelo, prethodno je jako važno isplanirati trening. U bilo koje vrijeme i na bilo kojem mjestu možete trčati, bit ćete dobre volje i raspoloženja i imate vremena za sebe. 
 

Trčanje čuva vaše zdravlje i vašu ljepotu

 
Mišići na nogama najveći su mišići na vašem tijelu, lijepo oblikovane noge temelj su lijepo oblikovane figure. Trčanjem možete pobrinuti za vanjski i unutrašnji dio bedara, čak i za lijepo oblikovanu stražnjicu. Trčanjem možete oblikovati i jezgru tijela: trčanje čuva i oblikuje i trbušne mišiće, čuva zdravu kralježnicu i pomaže u prijenosu snage među rukama i nogama. S njim ne samo da čuvate i oblikujete donji dio tijela, nego i cijelo tijelo, jer je kardio vježba najbolja. Najbolji način, da poboljšate svoju tehniku i maksimalno iskoristite njegove pozitivne rezultate tako da trčite redovito.
 

 Ispravna tehnika trčanja je važna

 
Postoji puno teorija koje govore o ispravnoj tehnici trčanja. Poboljšanje tehnike trčanja ne ovisi samo o teoretskom znanju trkača, treba uzeti u obzir i individualne sposobnosti gibanja. Veliki dio na putu prema poboljšanju tehnike trčanja predstavljaju i takozvana vježba snage i ispravna tehnika disanja. Ne zaboravite da jako puno sportskih ozljeda proizlazi iz krive tehnike trčanja.
 
 
 
Korak za trčanje obuhvaća dvije faze: Fazu oslonca – to je faza koja se započinje u trenutku kada noga trkača dodirne tlo i završava se nakon što noga napusti podlogu – i fazu leta, koja se započinje u trenutku kada noga trkača napusti tlo, završava se u trenutku kada noga ponovno dodirne tlo. Te dvije faze tijekom trčanja ciklički se ponavljaju. Djelovanje nogu tijekom trčanja neposredno je povezano s radom gornjeg dijela tijela, pravilnim držanjem i radom ruku tijekom trčanja. Sve navedeno ključno je za ispravnu tehniku trčanja. Početnici ispravnu tehniku trčanja moraju još naučiti. U analizi trčanja i učenju može vam pomoći i video snimka tehnike trčanja.

 Trčanjem trošite puno kalorija

 
Opće poznato je da je trčanje jedan od najučinkovitijih načina za trošenje kalorija, zato je aktivnost koju koristimo i kao pomoć u mršavljenju. Na brzini od 7,5 kilometara na sat prosječna osoba troši oko 500 kalorija. Prosječna odrasla osoba u jednoj minuti može potrošiti 12,2 kalorije ako trči brzinom od 10 kilometara na sat, a ako se tu uračuna još i vjetar u prsa, uspone, doline, kalorije gubite još brže. Za usporedbu: tijekom hodanja na brzini od približno 5 kilometara na sat možete potrošiti oko 300 kalorija, nakon sat vremena plivanja možete potrošiti od 700 do 800 kalorija, tijekom vožnje bicikla i do tisuću kalorija na sat. Dobro je znati da za gubljenje jednog kilograma tjelesne težine morate potrošiti oko 7000 kalorija.
 
 

Koju opremu trebate za trčanje
 
 
U usporedbi s drugim sportovima gdje uz prikladnu odjeću i obuću trebate još neke sportske rekvizite, za trčanje ne trebate puno posebne opreme. Osnovna oprema za trčanje obuhvaća samo kvalitetne tenisice za trčanje, udobne čarape, majice, hlače i možda neku jaknu za trčanje tijekom hladnih i vjetrovitih dana.

 

  Tenisice za trčanje: potrebno ih je oprezno odabrati

 
 
 
Najvažniji aspekt udobnog trčanja svakako su dobre tenisice za trčanje. Obuća za trčanje na najbolji način mora prianjati uz stopalo trkača. U odabiru treba uzeti u obzir oblik stopala i način trčanja. Tenisice za trčanje moraju biti prikladne veličine, dovoljno široke, lagane i prozračne. Potplat tenisice za trčanje trkaču mora omogućiti optimalno ublažavanje udaraca i dobro prianjanje s obzirom na podlogu po kojoj trči. Detaljnije informacije o odabiru tenisica za trčanje provjerite u članku ODABIR CIPELA.
 

Čarape za trčanje razlikuju se od običnih čarapa


Tenisice za trčanje možete udobno obući u specijalnim čarapama za trčanje. Obične sportske čarape ili pamučne čarape koje volite nositi svaki dan, na žalost ne jamče vam da trčanje možete završiti bez neugodnih žuljeva i tvrde kože. Posebne čarape za trčanje napravljene su bez oštrih rubova i prošiva i izrađene su od posebnih materijala koji neće uzrokovati žuljeve na koži i koje dobro odvode vlagu iz tijela. Imaju i posebno ojačane dijelove, npr. stopalo, petu i prste. Čarape za trčanje su mekane, udobne, brzo se suše i lijepo prianjaju uz nogu trkača, zato se ne boraju i ne klize s noge tijekom vježbanja. Preporučeno je da ih održavate i oblačite samo za trčanje jer time produžujete njihov rok trajanja. Koje čarape za trčanje morate odabrati, kako bi vaš korak bio što laganiji, pročitajte u članku ČARAPE ZA TRČANJE.
 
 
 
 
Odjeća za trčanje: jakne za trčanje
 
 Od vjetra, sunca ili neugodnog mraza, tijekom trčanja najbolje vas štiti kvalitetna jakna za trčanje. Ovisno o vašim željama i potrebama možete odabrati jednu od laganih jakni za trčanje za toplije mjesece ili topliju zimsku jaknu za trčanje za vas koji uživate u trčanju u zimskim mjesecima. Jakne za trčanje su ergonomski dizajnirane i dobro prianjaju uz tijelo. Izrađene su od materijala koji dišu i ujedno štite tijelo trkača od pregrijavanja, vjetra, mraza i vlage. Jakne za trčanje su lagane, udobne i jamče neometano gibanje, obično su opremljene i estetskim reflektirajućim površinama za sigurnost trkača u prometu. Pročitajte više u članku JAKNE ZA TRČANJE.

Satovi i mjerači za trkače

Za sve one inspirirane trčanjem koji svoje trčanje žele pratiti i u brojevima, na prodajnim policama dostupni su i različiti mjerači parametara i posebni sportski pametni satovi za trčanje, korisni za vježbanje. To su moderni osobni treneri s kojima možete detaljno i precizno izmjeriti korake, otkucaje srca, dužinu i visinu koraka te brojne druge za trkače važne parametre tjelesne aktivnosti. Tako, pomoću moderne opreme možete upoznati vlastite tehnike, izmjeriti učinkovitost vježbanja i slijediti svoj osobni napredak. Više o naprednim funkcijama satova za trčanje pročitajte u članku SATOVI ZA TRČANJE.

 

Pregledajte ponudu satova za trčanje OVDJE.

Na što moramo obratiti pozornost u odabiru prikladne veličine opreme za trčanje

 
Odabir prave veličine tenisica za trčanje je bitan ako želite trčati udobno i bez ozljeda. S obzirom na tip trkača i podlogu po kojoj trčite, možete odabrati najprikladnije tenisice za trčanje. Obuća prije svega mora savršeno prianjati uz stopalo trkača. Svaka obuća za trčanje, bez obzira na proizvođača ili marku, mora omogućiti prirodno gibanje. Obuća mora biti dovoljno velika da uz nju možete obući i čarape za trčanje, mora biti dovoljno široka, prozračna i lagana. Za potplat tenisice za trčanje, od ključnog značenja je i to da korisniku jamči dobro prianjanje i ublažavanje udaraca. Stručnjaci upozoravaju da je nepravilna tehnika trčanja i neprimjerena obuća nerijetko razlog za različite sportske ozljede tijekom trčanja. Kod tenisica za trčanje potrebna je pobrinuti da ih prije svakog trčanja dobro očistite, temeljito prozračite i zamijenite ih novima na približno 800 kilometara, ako ste rekreativni trkač, profesionalni trkači mijenjaju ih na svakih 500 kilometara.
 
Za pomoć u odabiru prikladne veličine sportske opreme, provjerite tablice veličina za sve marke u našoj ponudi.
 
Povrat u roku 14 dana
Povrat u roku 14 dana
SSL sigurnost
SSL sigurnost
Besplatni povrat
Besplatni povrat
Opći uvjeti poslovanja
Opći uvjeti poslovanja
Gore Gore